Socialdemokratin och klass

Jag begav mig återigen mot ABF-huset efter en dag i partiets tjänst. Väl där hamnade vi i en föreläsningssal tillsammans med säkert ett hundratal personer. Tråkigt att notera var det faktum att i princip alla under 25 var från den autonoma vänstern, och alla över var sossar.

Intressantast var kvinnan som i slutet av föredraget pratade om att det är samma frågor som harvats inom socialdemokratin i tio-femton år, så frågan är varför folk fortsätter inom socialdemokratin när det ändå bara är som att stånga huvudet mot en vägg?

Och det är väl egentligen det som bör sägas. Vad fan håller sossarna på med egentligen, de stångar sig gång på gång blodiga mot en vägg av högersossar som antagligen inte ens är i majoritet, men bärs upp av ett allmänt samhällsklimat. Och ändå är de kvar, och förlorar gång på gång.

De lyckas aldrig föra denna efterlängtade vänsterpolitik. Så istället för att föra den någon annanstans tvingas de att bråka istället. Det är nog inte alls särskilt givande.

Men åter till debatten. Debattörerna var tre till antalet och alla tycks vara en del av socialdemokratins mittfåra. De erkände att jo, visst finns det klasser – men bäst är det om vi kompromissar med kapitalägarna i överklassen. De höll dessutom alla i princip samma åsikter och det skedde ingen som helst debatt mellan dessa, den enda debatten var i princip publikens svar. Som i mångt och mycket var betydligt vänster än debattörerna. Den bittra arbeterskan, Petter (känd från TV, he he) och den väldigt gamla mannen som pratade om demokratisk socialism – alla ville de gå betydligt längre än debattörerna. Som inte hade särskilt mycket svar på vad som skulle göras, egentligen. Bara prata mer om klass. Det räcker nog.

Hela föredraget arrangerades av tidsskriften Tvärdrag, som ska föreställa SSU:s ideologiska debatt. Det känns inte som en helt lyckad tidning, men jag har bara lite kvickt bläddrat igenom. Kanske återkommer med lite kommentarer, men antagligen inte.

Skymning för socialdemokratin som arbetarparti? Mitt svar är ja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: