Krigsrisk i Sydamerika

Det mullrar i Sydamerika. FARC-gerillan, som allt som oftast sysslar med en väldig massa dumheter istället för klasskamp men trots det kallar sig kommunister, har blivit av med två ledare på den senaste tiden. En av dessa ledare dödades i en räd mot ett av gerillans läger, som var placerat ett par km in i ett av Colombias grannland, det söderut placerade Equador. Chavez börjar jiddra, Equadors president börjar jiddra och självklart bråkar Colombias president. Detta kan leda till ett storkrig i Sydamerika, vilket skulle få extremt negativa konsekvenser för Chavez och resten av Sydamerikas vänster.

Och i bakgrunden sitter USA och gnuggar sina händer. Med största säkerhet har de godkänt attacken mot FARC-lägret. Och med största säkerhet kommer de se till att Venezuela och Equador i händelse av krig förlorar. Och då kommer dessa regimer ersättas av ”demokratiska krafter”, det vill säga nyliberaler som säljer ut allt på en kvart.

Arbetarklassen har alltså ingenting som helst att vinna på ett krig i Sydamerika, och jag hoppas innerligt att Colombia inte ger sig in i Venezuela på jakt efter FARC, men med ett egentligt syfte att starta ett krig.  Även Colombia har väl inte särskilt mycket att vinna på saken, krig har en förmåga att skapa flyktingströmmar, och jag ser inte riktigt hur det kan gynna den Colombianska arbetarklassen.

I bloggvärlden rekommenderar jag som vanligt Vardagspussel som skriver om hur uttröttande arbete är, Svensson som skriver om vad jag tagit upp här samt Petter som skriver om Lilla Karachi och ännu mer lögner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: