Martin Luther King Jr. och dennes död

Jag är inte mycket för konspirationer. Jag tycker till och med det oftast är trams som leder kampen bort från det som är viktigt. Dessutom är det väldigt svårt att dölja hemligheter. Det sipprar oftast ut, förr eller senare. Men ibland funderar jag på om galningarna kan ha rätt. Speciellt i fallen Martin Luther King jr. och Malcolm X. Båda hade mer eller mindre börjat dumpa sin kring svarta centrerade politk och börjat med en allmän kritik av kapitalism och den fattigdomen systemet genererade. Och plötsligt dog de. Inte några år senare, utan rätt direkt.

I Martin Luther Kings fall rörde det sig om ”Poor People’s Campaign”, ett fokus på fattiga – oavsett ras. I Malcolm X’ fall handlade det om dumpandet av en tokig religös sekt och ett fokus på de svartas ekonomiska situation.

Det är även välkänt att den amerikanska staten via COINTELPRO sysslade med att sabotera för hot mot kapitalismen, ibland med rätt grova metoder.

Vad vi bör lära av historien är alltså att ett mord på en ledare i en proteströrelse absolut inte bör leda till någon form av minskning i kampen, utan snarare en ökad kamp mot kapitalismen. När vi nästa gång närmar oss möjligheten till en socialistisk samhällsomvandling kommer våra förgrundsfigurer plötsligt börja trilla av pinn, staten och borgerligheten har inga som helst moraliska betänkligheter.

”You can kill a revolutionary, but you can’t kill a revolution” som Fred Hampton en gång sa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: