Böglyft, ”folket” och makt

Du och din polare är lite fulla. Ni skämtar lite. Visst skulle det vara kul om du höll mig i ballen? Okej säger du. Du runkar fram ett skämtstånd. Inte på riktigt såklart. Du drar av dig tröjan och låter din kompis lyfta dig i ballen. Det blir ett böglyft.

Plötsligt har två nya ord infunnit sig i – helt utan grund – i stora delar av den svenska ungdomen. Antagligen har ett par tiotusen läst tråden på Flashback och många av dessa har i sin tur berättat en kul historia för sina polare, om homoerotiska nazister och böglyft…

Men ärligt talat. Makten över språket är onekligen en viktig del i varje härskande klass styre över folket. Sovjet, kommunism och anarkism klingar dåligt. Frihetskämpe används inte – det kallas terrorist. Via etablerad media – som tillhör samma härskande klass som politiker, övre medelklass och kapitalister – sprids ord som vi ska använda. Saker de styrande ser som dåligt kallas fula och dåliga ord. Dåliga saker de gör nämns med fina ord: övervakning i samma klass som Östtysklands kallas antiterrorism – för tjugo år sen hade det motiverats med Sovietunionens högst verkliga hot.

Samtidigt har vänstern haft svårt att kontra det här. Alla andra likaså. Det har inte funnits möjlighet, man har inte haft egen media, inga pengar, man har inte kunnat nå ut. Plötsligt har vi internet.

Alla har internet. Du. Jag. Din mamma. Fan vet om inte min döda mormor sitter och surfar i himmelen. Då uppstår naturligtvis mötesplatser. En aktiv mötesplats drar till sig mer folk. Se bara på Lunarstorm för ett par år sen. Vem hade registrerat sig där om inte en polare dragit in dig, och det i sin tur funnits ännu mer polare där redan? Samma sak med Flashback, Facebook och Myspace. Flashback sticker visserligen ut lite här, men det återkommer jag till strax. Samtidigt kan detta pushas med hjälp av media. När media varje dag skriver om Facebook-bacillen som snor arbetstid så måste du ju till slut kolla sidan – alla andra tycks ju göra det? Och när Facebook då faktiskt visar sig ha varenda gammal klasskompis på sidan, varför inte fastna? Det här kan funka åt ett annat håll: Second Life. Minns ni det – knappast va? Det visade sig vara ett dött skal, ingen använde sidan. Alltså tog man en sväng förbi efter att media hypat, men återvände inte direkt.

Men då kommer vi till Flashback. Det charmiga här är att du får säga nästan vad du vill. Och skvallra om kändisar. Vem var det som tog koks på krogen men Aftonbladet vägrade hänga ut? Namnet finns på Flashback en timme senare. Datorproblem, serier, alkohol, sex – allt kan diskuteras. Och rätt många yngre (män i de flesta fall) verkar hänga här. Och när många hänger där utan att staten kan lägga sig i och styra debatten så skapas de där diskussionerna som inte förs någon annanstans om invandring, haschodling och alla ”galna” grejer som händer. Någon kommer på ett kul ord, någon annan använder det, det sprider sig. Staten blir livrädd. Den har för övrigt försökt stänga sidan ett par gånger men misslyckats.

Men på samma gång är sidan snedvriden. De mest aktiva är män i yngre medelåldern vars intressen är att basha invandrare och dricka sprit. Så plötsligt känns samhället mer högervridet än det redan är i diskussionen. Vänstern kanske borde bege sig ut ur sina forum och köra samma fula taktik som högern – skita i diskussionen och krossa motståndet.

Sensmoralen är hur som helst att det trots medias totala dominans finns vad som kan liknas frizoner i samhället där nya idéer och ord  uppstår trots maktens försök att likrikta världen. Visst är det bara krusningar på vågorna och påverkas av samhället, men inte alls till samma grad som på andra platser. Visst kanske inte revolutionen börjar på Flashback, och gör den det flyr jag fan till Norge, men man kan ju inte annat än le när samhället blir angripet i kanten av ordet böglyft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: