Vad du inte får lära dig i skolan

Historielektionerna i skolan var mest en radda kungar, presidenter och brukade avslutas med Andra Världskriget. Hade du tur fick du även lära dig att det i Sverige fanns en arbetarrörelse – socialdemokraterna – som liksom trollade fram ett välfärdssamhälle efter att ha blivit polare med arbetsgivarna i Saltsjöbaden där de skrev ett avtal.

Du fick aldrig läsa om den militanta arbetarklassen. Du fick aldrig läsa om ett uppror efter medeltiden. Du fick aldrig läsa om Amalthea och Anton Nilsson.

Om jag sätter mig och skriver en två sidor lång berättelse om det hjältemodiga dådet så kommer ni sluta läsa, men lite kort kan väl förklaras att det pågick en hamnstrejk i Malmö. Strejkbrytare från England tas in. Anton och två kamrater får nog och ror ut med en bomb. En person dör och ett tjugotal skadas. Anton har i alla dagar sen dess förklarat att meningen var att skrämmas och inte mörda någon.

Efter att ha blivit plockade av polisen döms de till livstids fängelse och i Antons fall – den sista att dömas till döden i Sverige. Dock verkställs aldrig straffet utan Anton släpps fri inte ens tio år senare, och det mycket tack vare den övriga arbetarklassens solidaritet. Det och ett hot om revolution, i och för sig.

I Direkt Aktion har en bra artikel om det här publicerats, och den finns nu även på internet här. Betydligt fylligare än det här blogginlägget.

Samma situation gäller självfallet inte idag. Vi har ingen Anton Nilsson fängslad för bombdåd. Men vi kan lära oss av historien – vi kan lära oss att solidariteten kan flytta berg.

Just nu pågår en kampanj i Sverige. 26 stycken strejkvakter är anklagade för att ha stått i en laglig blockad utanför en restaurang. Detta fallet är det första någonsin när det händer! Men: det drabbar ju bara SAC kanske LO-anslutna tänker. Men är det något vi bör ha lärt oss av historien är det att hålla ihop. Den repression som drabbar SAC idag kommer imorgon drabba LO:s radikala delar. Därpå kommer LO i stort drabbas. De börjar med de små irritationsmomenten, men kommer knappast stanna där. Men mot en enad arbetarrörelse kommer de inte stå en chans. Vi har en otrolig makt i våra händer. Utan oss stannar samhället. Så fram för mer solidaritet!

Ytterligare en viktig kamp just nu är busschaufförernas. Tyvärr är LO-facken lite mesiga som vanligt, och även här ges inte arbetarklassen en möjlighet att visa sin makt. Att bara ta ut bussförare i innerstan och vissa närförorter – mitt i semestern! – är väl mest ett spel för gallerierna. Men busschaufförerna var vid gott mod när vi besökte dem för ett par timmar sen och jag hoppas självklart de får igenom alla sina krav!

I tidningar har en vidrig förtalskampanj förts, trots att majoriteten av folket stödjer strejken är det bara de negativa som får uttala sig i tidningarna. Borgerlig media visar borgerliga åsikter och ingen är särskilt förvånad. Det här visar också att arbetarklassen är svag som saknar möjligheten att föra ut sina egna åsikter och nyheter. Exempel på hetsjakten finns självklart hos både SVD och DN.

Om LO verkligen velat vinna strejken hade de kunnat göra det på en dag. De hade kunnat vänta till slutet av augusti och då ta ut all kollektivtrafik i strejk. Just transportarbetare har en väldigt stor möjlighet att störa samhället när de går ut i strejk, men bara om det inte finns några alternativ. Om all kollektivtrafik i Stockholm stannar – då stannar Stockholm verkligen. Tar man sen ut personal som styr signalsystem för tåg i Stockholm går inga tåg alls genom Stockholm – och stora delar av landet lamslås. På max en dag hade strejken varit över, fan vet om inte arbetsgivarna hade vikt ner sig vid bara hotet. Och jag kan lova er att vi hade sett en folkfest utan like när folk slapp gå till arbetet och skolan!

Jag blir fan lite sugen på en generalstrejk, kan vi inte dra ihop det nästa gång vädret är bra. Vi länsar alla systembolag på alkohol, slutar gå till jobbet, hånglar lite och krossar kapitalismen på köpet. Vet att ni är bra sugna!

Missa för övrigt inte Petters inlägg om en härligt ljugande borgare som är avslöjad. Tji fick du Niklas!

Hejdå säger vi för övrigt till Slutstadiums blogg, men han fortsätter på Dagens Konflikt. Missa inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

3 Responses to Vad du inte får lära dig i skolan

  1. astrid boman skriver:

    Jag var inne på en bokhandel för en tid sedan. In kom ett barn och frågade efter Karl den XII :s dödsdatum. Hon skulle själv söka efter det i en bok.(skoluppgift) Expediten sade då till mig Är det nödvändigt att dom ska lära sig det? Hur menar du då ställde jag frågan, tycker du inte att barnen ska lära sig historia? Jo, sade expediten, men folkets historia, inte kungar och krigshistoria. Vi hade sedan ett långt och intressant samtal från allt från historia till USA och Sveriges krigspolitik. Jag gick ut på gatan och solen sken bakom molnen, en till som begriper och som engagerar sig var min tanke.

  2. Nicklas Eriksson skriver:

    Vilken expedit! Tonvis av cred till henne! Och till bloggaren, för detta är riktigt sant. Problemet är inte LO: s vanliga medlemmar utan att sossarna till varje pris vill ha ett land ”i harmoni” så att deras relationer med moderaterna inte blir lidande.

  3. […] Läs också: Petter, Fragment och Dom ljuger […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: