Högskola och språk

Diskrepans.

Konvergens.

Diskurs.

Men precis, fattar. När du för att kunna svara på dina skoluppgifter tvingas plocka upp en ordbok när läraren hade kunnat använda ett hur simpelt ord som helst börjar du ana oråd. När läraren dessutom själv inte riktigt kan definera orden utan mest babblar på om annat, då inser man att man har blivit lurad.

Högskola och universitet är inte alls så pass intellektuellt och smart som man vill ge sken av, man använder fina ord för att lura oss alla. Du kan göra en uppgift kvällen innan på samma nivå som något du höll på med på gymnasiet och utan problem få ett godkänt. Ibland så jävlas de lite och slänger in ett tvång på fotnoter, och då får du sitta där med dina tre böcker och bläddra för glatta livet.

Hela den högre utbildningen lider av ett stort problem – elitism och med det ett språkbruk som inte är av denna värld. Vem FAN vet vad de där tre ovan nämnda orden betyder? Inte jag – men tack google för att du finns. Den här elitismen tar sig ibland uttryck inom vänstern också. När jag ser folk förolämpa Sverigedemokrater istället för att prata klass – när folk i vänstern påstår att SD:are är dumma i huvudet och aldrig kommer kunna studera på universitet – då gör man sig själv en stor otjänst. Man förklarar främlingsfientlighet med liberalismens syn på det hela – det är de individuella människorna som är dumma i huvudet och onda och man glömmer bort att kapitalismen är det som fött just främlingsfientligheten och rasismen.

Men tillbaka till huvudspåret: språk på den högre utbildningen. Även vänstern lider ibland av detta, oftast kanske bland oss som studerat på ”högre” (fniss) nivå. Ett högtravat (det ordet är ett exempel) språk som är extra krångligt, ett dock här, ett svårt ord där… Folk är inte dumma, långt ifrån, men det betyder inte att de kan en massa svåra ord när man lika gärna kan använda ett mer vanligt istället.

Det enda det här leder till är att folk inte förstår texterna fullt ut när de läser texterna, och det är om de ens orkar sig igenom texterna! Hur många gånger har man inte försökt ta sig igenom en artikel som verkar intressant, för att i slutändan inte fatta ett strunt eftersom författaren ordrunkat sig fram? Urgh!

Fram för mer lättskrivna artiklar och böcker, även på tyngre nivå. Jag förstår att man inte kan skriva vissa saker utan att använda svåra ord, men när man använder svåra ord istället för lätta har man gjort fel och hamnat i samma sällskap som en massa dammiga gubbar och gummor som inte vill göra sig förstådda för oss vanliga dödliga. Så klipp er för bövelen. Eller förklara alla svåra ord. Kan du inte förklara det bra själv är du ju uppenbarligen fel ute…

Läs Forever United om studenter och vänstervridning (jag rekommenderar såklart organisering om ni går högskola/universitet, VSF och Radikal Vänster är de två dominerande vänstergrupperna här på Stockholms Universitet), Kim Müller om när han nästan dog på jobbet – medan liberalerna fokuserar på krossade rutor, samt Autonoma Kärnan om humanism som sätter käppar i hjulen för oss, gång på gång.

Annonser

3 Responses to Högskola och språk

 1. […] Dom Ljuger om högskolan och språket, […]

 2. Olof skriver:

  Tror du har en poäng – en stor del av tex samhällsvetenskapen på högskolan är en massa mumbo-jumbo. Ett språk som är helt nersolkat av postmoderna uttryck utan egentligt innehåll. När man knäcker ”koden” förstår man snabbt att det mesta man pratar om är en massa BS. Samtidigt får man akta sig för en antiintelektuell hållning – man ska heller inte underskatta människor och prata nedlåtande så ”att vanligt folk förstår”.

  Men visst går det skriva tungt teoretiskt och samtidigt lättillgängligt – det är bara att läsa Marx i Kapitalet.

 3. domljuger skriver:

  Som jag ser det är det inte åsikterna som är det svåra utan språket, man försöker liksom aktivt se till att folk som inte läst på högskola/universitet inte ska fatta…

  Sen är folk tio gånger smartare än man tror, jag har spenderat gymnasiet på en linje där folk hade 120 p eller så från högstadiet, och det var inga idioter… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: