Borgerlig media kan ta sig

Sydkorea beskrivs ofta som ett bra exempel på när kapitalism och frihandel har lett till otrolig rikedom, frihet och allt sånt där. Men Sydkorea är inte ett toppenland. Det pågår för det första politisk förföljelse. Mer om det senare. Men det Sydkoreanska miraklet är det intressanta.

Industrin byggdes upp som en exportorienterad industri som exporterade till främst USA. Denna industri i sin tur skyddades av statens tullar och gavs skattelättnader och schyssta lån. Är det en fri marknad och handel, eller? Samtidigt trycktes arbetarnas löner ner i botten och fackföreningar förföljdes.

En rätt intressant del är ju hur de där kapitalisterna har tänkt att det ska fungera idag för den fattiga världen att bygga upp sin välfärd – de saknar all möjlighet till att bygga upp en vettig exportindustri och frågan är om det ens är vägen att gå idag. Nåväl, Ekonomikommentarer kan säkert förklara sånt där bättre än jag.

Men det viktiga här är det faktum att än idag förföljs koreanska fackföreningar! På ett av de största koreanska fackens hemsida kan man läsa om att många av deras högsta ledare efter en generalstrejk i protest mot öppningen av amerikansk köttimport ska gripas eller har gripits. Förutom detta har ett par ”vanliga” fackföreningsaktiva utsatts för samma behandling. Dessutom har fackföreningens högkvarter ockuperats av snuten.

Det här mina vänner är ett liberalt ekonomiskt mirakel. Repression, låga löner och feta kravaller av arbetare. FRA, sänkt a-kassa, GBG 2001… Börjar man ana något kanske?

Läs Kim Müller om bland annat ansiktslöst motstånd och självaktivitet, och viktigt att inflika här är väl att klasskamp föder klasskänsla. Forever United (nu med tre grymma kamrater bakom tangentbordet) skriver om när liberalerna har Sovjetunionen som förebild, och till sist Salka Sandén på Dagens Konflikt som briljerar och skriver bland det bästa hittills om FRA… och liberalerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

3 Responses to Borgerlig media kan ta sig

 1. […] bloggat: Dom ljuger om Sydkorea, Forever United om Sovjet […]

 2. hampuz skriver:

  Framförallt byggdes industrin upp med hjälp av femårsplaner där olika familjer ansvarade för olika industriområden. Något som knappast kan assoicieras till marknadsekonomi.

 3. Neoviolence skriver:

  Mycket bra där.
  Det fantastiska i detta sammanhang är också mediernas hetsjakt på Kina som begår sådana hemskheter mot de stackars munkarna i Tibet, men när det gäller Sydkorea så skrivs det inte en rad. Detta trots att repressionen mot de oliktänkande (i detta fall fackligt aktiva) är av exakt samma grad som mot hippie-munkarna.
  Snacka om att hålla sin kelgris bakom ryggen.
  Det är så man mår illa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: