Vi finns knappt

Nu är bostadsrätter på tapeten igen hos DN. En tidning för dig och lite mig – men för stora delar av befolkningen inte alls. DN och SVD är tidningar för en medelklass. De har bostadsrätter. De gillar finare kultur och en samhällsdebatt som egentligen inte rör grundläggande problem i samhället utan kanske lite kulturell rasism eller nåt annat fräckt och trendigt.

Sen ska väl inte jag komma undan, både en och två gånger har studentorganisationer fått skriva debattartiklar och senast igår på internet handlade det ju om studentlitteratur. Många studenter kommer faktiskt gå vidare in i den trevliga och varma medelklass-familjen, alltså smörjs vi redan nu. DN Kultur tog mig ett års universitetsstudier innan jag kunde ta till mig vissa grejer (det är det här med svåra ord bara för att…) och så ska det säkert förbli.

Men miljontals svenskar har inte den här utbildningen. De kommer aldrig bo i en bostadsrätt, de kommer aldrig lära sig dessa onödiga ord, de finns nästan inte i DNs värld. Det är en värld utan arbetarklassen. Det är den perfekta medelklassvärlden och nån miljon svenskar formas av tidningens världsbild – och tidningens världsbild av dessa läsare.

Men tillbaka till vad DN skriver. De skriver att mäklarnas favoritvecka kan bli en riktig mardröm. För det första: vem bryr sig om svinrika mäklare? Finns det några jag saknar solidaritet med så är det personer från den övre medelklassen, jag har ingenting gemensamt med dessa. Visserligen finns det schyssta personer ur den delen av befolkningen, men rent ekonomiskt har vi nog knappt något gemensamt.

Och till nästa del – hur stor del av Sveriges befolkning lever egentligen i bostadsrätter i typ Stockholms innerstad? Inte särskilt många. Men det är för dessa som DN skrivs. Och det är genom dessa glasögon man måste läsa tidningen, det är inget annat än en väldigt subjektiv och vinklad sanning. För medelklass. Av medelklass.

Läs på Motkraft om hur SUF Stockholm (that’s my boys and girls!) håller skolföredrag som en del av kampanjen Arbetarungdomar slår tillbaka, VSFs blogg som är tillbaka efter sommarledigt med ett kort men bra inlägg som säger vad som behövs säga om studieskulden här, och kanske viktigast så skriver Petter även han rätt kort – men även ovanligt lättförståeligt – om hur vi bör bygga upp motståndet mot borgerlig politik. Även Guldfiske har ju varit inne lite på ämnet, och det handlar om en modell som Black Panther Party använde sig av framgångsrikt på 60- och 70-talet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

4 Responses to Vi finns knappt

  1. […] Dom ljuger, Petter, Bola, Goldfish om sitt liv som brandman (stora utvärderingsåret i år verkar det som), […]

  2. rattsrattan skriver:

    Så bra att du pluggar så du lär dig språket så du kan ge dig på oss i medelklassen. Men du vet att när du lärt dig språket, gått utbildningen och fått jobbet så är du en av oss! Välkommen! 😉

  3. domljuger skriver:

    rattsrattan: ja, det är ju målet att bli medelklass (vem fan strävar inte efter ett schysst ekonomiskt liv? man är ju dum annars), men det finns ju vissa saker som tyder på att min generation knappast kommer göra samma schyssta medelklassresa som de generationerna före oss…

  4. rattsrattan skriver:

    Vilka saker tyder på det? *nyfis* Nä så bra som 40-talisterna haft det kommer ingen av oss att få det. Men va fan, så blev de bortskämda men vi blir hårda…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: