Högervridningen inom socialdemokratin

Varenda blogg på hela internet tycks vara igång med att kommentera S och MP-samarbetet. Jag har inte så mycket att tillägga, Forever United och Petter gör det bra.

Men något som fascinerar mig är Miljöpartisternas fullständiga avsaknad av sinne för hur pass ogillade de faktiskt tycks vara av stora delar av vänsterblockets väljare. Visserligen röstar många yngre på partiet, men många av dessa är faktiskt betydligt mer vänster och delar av dessa kan nu hoppa vänsterut. Samma sak med missnöjda sossar. Jag tror nästan till och med att Miljöpartiet nu cementerat sig på fem procent, medan sossarna kommer hamna nånstans runt 40 – max.

Mina förhoppningar inför valet 2010 är att Vänsterpartiet ökar på staken, fortsätter med sin vänstersocialdemokratiska politik (den är helt klart att föredra framför sossehögerns, i vart fall) och fortsätter framföra såna här åsikter, som Lars Ohly i SvD.

Än mer intressant är när man hittar siffror på vilka partier som folk föredrar i andrahand. Jag har bara siffror från 2001, men de är helt klart intressanta. Bland socialdemokraternas väljare är det hela 45 % som anger Vänsterpartiet som sitt andraval! Miljöpartiet har bara cirka 10 %, vilket även högerpartierna har. Så om man skulle följa väljaropinonen så är MP mindre populärt hos sossar än Moderaterna och Centerpartiet. Hos miljöpartisterna väljer 32 % sossarna i andra hand, medan 20 % skulle rösta på Vänsterpartiet. Samtidigt så skulle 15 % av VP-väljarna i andra hand röstat på MP.

LO-Tidningen har en intressant undersökning här där de frågat LO-medlemmar, stödet för bara S och MP i en regering har det otroliga stödet av FEM PROCENT!

Siffrorna är visserligen från 2001, men jag tror de i stora drag fortfarande gäller. Miljöpartiet är alltså knappast särskilt populära hos socialdemokratiska väljare. Om vi nu ser en väljarflykt kommer vi antagligen se den till SD och/eller VP.

Tack miljöpartister för att ni tvingar in all politik mot mitten. Det öppnar för ”extremism” från både vänster och höger. Snitsigt…

Läs Vardagspussel om det här ämnet, Kim Müller om hur dom vill tömma Malmös innerstad på vanligt folk, samt Ohyra som skriver ett inlägg om polisen (och tipsar om schyssta låtar, Randy, det gillar vi).

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

5 Responses to Högervridningen inom socialdemokratin

 1. Krastavac skriver:

  Jag blir tokig. Hoppas jag stöter på nån av de där liberala hippiesarna på stan. Skulle vara kul att höra vad de har att säga.

 2. domljuger skriver:

  De som röstar på Miljöpartiet brukar yra om att miljön är viktig, medan de som engagerar sig och faktiskt kommer nånstans i partiet är idioter som står strax till höger om högersossarna. Jag undrar vart de vettiga miljöpartisterna tagit vägen, egentligen?

 3. Haninge skriver:

  Vi måste ta oss in på någon GU-fest snart, så att vi kan konfrontrera dem.

 4. Krastavac skriver:

  Jaaaaaa! GU-fest

 5. domljuger skriver:

  Jag är så på. Men är det nån av oss som känner GU:are, egentligen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: