krisen

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen. Nyliberalerna har tystnat. Näringslivet ropar på förstatligande av sina banker. Men varför är vi skadeglada?

De som kommer få ta skadan och smällen – det är vi. Nyliberalismen som överideologi kommer bara ersättas av någon annan ideologi där vinsten kan maximeras. Det är enormt förlusttyngda banker vars förluster staten kommer tvingas betala.

Folk tycks ha missförstått det här med kriser. De ser framför sig hur kapitalismen kommer tvingas återgå till välfärdssamhället. Men jag tror de har fel. Kapitalismen kommer bara öka utsugningen av oss för att öka sin egen vinst. Vi kommer få ta smällen, men inte kommer vi heller gynnas av det som kommer efter.

Någon kanske tror att statens ingripande i ekonomin måste gynna arbetarklassen. Det är inte alls sant. Staten kommer användas av kapitalismen för att maximera vinster. Istället för en välfärdsstat kan vi lika gärna se ett förbud mot radikala fackföreningar, och ett användande av FRA för att avlyssna folk som bråkar på jobbet.

Staten är inte något neutralt, staten står i direkt opposition till arbetarklassen. Staten har aldrig varit och kommer aldrig bli vår vän, oavsett hur många socialdemokrater vi sätter på viktiga positioner.

Alla reformer till vår fördel har varit reformer som tvingats fram via kamp. Det är endast arbetarklassens kamp som sett till att vi faktiskt fick en välfärdsstat. Demokrati i Sverige fick vi endast genom hotet från Sovjet och en närmast revolutionär situation på hemmaplan.

Kapitalismen kan då kanske bjuda på ett lite schysstare samhälle. Men bara så länge de har nog med vinster att avvara. Idag har de inte det. Alla försök till en större kaka för arbetarklassen kommer då betyda minskat mervärde – det är rent av så att vi kommer försätta kapitalismen i en ännu fetare kris.

Det är här man blir cynisk. Men sörj inte, organisera!

Det är här dagens vänster kommer in. Med dagens vänster menar jag oss, oavsett om det är SUF:are, anarkister, vänsterpartister, vänstersossar, autonoma marxister, ni förstår vart jag vill komma…

De som idag definerar sig som vänster. Jag vet att jag kommer få skit från både en och två teoretiska inriktningar nu, men det får jag ta.

Vi måste lägga i en högre växel! Kapitalismen har återigen visat sig inte fungera så förbaskat bra som den påstås göra. Eller snarare: den fungerar exakt såhär trots att vi avreglerar. Det som är bra för kapitalismen, det är dåligt för oss.

Dom kommer tjata om att vi måste skära ner. Och nu måste vi faktiskt stoppa nedskärningarna! Om vi inte försvarar våra landvinningar kommer vi få ännu svårare att starta en offensiv – en offensiv som måste byggas med försvaret av välfärden i ryggen. Här har alla arbetare och socialister en plats.

läs Ekonomikommentarer om att nyliberalismen kan vara inne på sin sista vers, och kolla upp länkarna i mitt förra inlägg om krisen här. Samt Vardagspussel – en ovanlig 80-talist, onekligen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

3 Responses to krisen

  1. Krastavac skriver:

    Go go go!
    Helt enkelt ^^

  2. […] Dom Ljugers efterväntade inlägg om krisen, Ekonominyheter om lågkonjuktur, på Dagens Konflikt skriver […]

  3. Kerstin skriver:

    Tror du har helt rätt. Förra gången (30-talet) var det hotet om revolutioner som gjorde att kapitaliägarna i Väst var villiga att dela med sig. Idag anser de sig inte ha något att frukta från arbetare och annat löst folk, eftersom ”alla idag vet att kommunism är ett ruttet system”. På så sätt har Sovjets fall också inneburit välfärdssamhällets definitiva död i Väst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: