Vi tvingas bli brottslingar

Det är fakta, svart på vitt ni vet – att vi studenter inte har råd att överleva. Själv gör jag det: jag plankar och nyttjar bibliotek. Hade jag kunnat hade jag laddat ner litteratur, men det jag söker tycks inte finnas på internet.

Här kommer ett problem in – jag tvingas utföra lagbrott endast för att jag inte har råd att överleva annars. Nu ska SL fixa värre spärrar till tunnelbanan och nån jävla kuk-organisation har polisanmält (den faktiskt rätt dåliga) sajten Studentbay.

Detta kombinerat med att biblioteken skärs ner (i Täby köps inga nya böcker, se kampanjen Täby Aid) till exempel så blir det dyrare att leva även om man ”fuskar” lagligt. Detta samtidigt som inflationen äter upp alla höjningar av studiemedlet och gör det ännu dyrare att leva.

Nu kommer det roligaste här! Alternativen är tre. Antingen slutar vi studera. Det är inte så demokratiskt, men moderaterna tycker väl inte arbetarklassen (den som de gärna påstår inte finns, vi är alla medelklass) ska studera. Alternativ två kan vara lätt och svårt. Antingen har du föräldrar som skjuter in 2000 spänn i månaden. Det är lätt. Eller så jobbar du extra, men samtidigt så har vi en ekonomisk kris på gång där just extra-arbetare – ofta studenter – får gå först. Det går inte att kombinera heltidsarbete med heltidsstudier, du får i teorin en 80-timmarsvecka, det vill säga ungefär halva veckan.

Det tredje alternativet är roligast. Plötsligt måste du börja snatta mat, ta böcker ur affären utan att betala och råna någon brat i bankomatkön för att överleva.

Staten och kapitalet måste ta ansvar – gör man det omöjligt att leva lagligt överlever man lagligt. Att höja studiebidraget med 1500 kr i månaden och börja bygga ett par tio-tusen hyresrätter är en bra början.

Läs Forever United som tipsar om ett videoklipp från efterlyst om mordförsöket på två syndikalister och deras 2-årige dotter, Dagens Konflikt om konflikten kring Råsta-garaget, Även Vardagspussel om mordförsöket på syndikalisterna samt ett intressant inlägg av spektrum kring reformism och postkeynesianism (inte fullt så tungt som man tror)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: