Nöff Nöff

Ett brev dumpade ner i brevinkastet i förmiddags, ett brev från Hyresgästföreningen. Det är en bild på massor av studenter, och så står det ”I Stockholm finns det 126 599 ungdomar som ska flytta hemifrån de närmaste åren. Idag finns det 197 lediga hyresettor att slåss om” Tack så jävla mycket för att man ska behöva bli påmind om vilken sargad, närmast icke-existerande bostadsmarknad det finns.

I Lund så ockuperades ett hus, Smultronstället, inte för att det var ”coolt” eller för att man ville ha ett nytt HQ för Rörelsen, utan för att uppmärksamma bostadsbristen som råder i hela det här landet, att ungdomar är de som lider allra mest av det här, av politikernas totala jävla avsaknad av ansvar och slapphet inför att lösa det här problemet.

Man satsar hellre på attraktiva bostadsrätter som medelklassen kan frossa i, ”leva ut sina drömmar” i och ”bygga sin karriär” i. Medan vi, de vanliga lössen (min egna fars uttryck för ‘vanliga människor’), arbetarna, underklassen och så vidare, får slåss om de få lägenheter som finns, eller tvingas bo med varandra. Smultronstället var starten på en ny Ockupationsrörelse, som kom i rättan tid. Det fanns gott om bostäder på 60-70talet, när Miljonprogrammen byggdes. Det behövs nu igen!

I Lund hölls det i helgen en Ockupationsfestival, inte för att ”riva stan kasta sten slåss mot polis”, utan för att, på ett fredligt sätt – uppmärksamma den enorma bostadsbristen. I Lund står det gott om lediga hus (uppenbarligen eftersom det är så tätt med ockupationer där nere, wtf!?) och som politikerna kan inte tänka sig att riva och bygga schyssta lägenheter, utan låter de tomma tusen stå och se gråa och ledsna ut. Ockupationsfestivalen gick ut med att man skulle ta flera hus i besittning, och behålla ett av dom. Det gick inte. Polis sattes in. Och trots att man höll den konfrontativa icke-vålds-linjen hela helgen, utan att trampa över, så slogs folks halvt ihjäl, det har rapporterats om brutna händer, pepparspray, avslagna fingrar, blod och slag … från polisens sida!

Man kan ju undra hur dom mår imorgon, eller redan ikväll, om dom har mage nog att fundera över vad dom sysslade med ”häromdan på jobbet”. Dom jagade inte kriminella. Dom sprängde inte en narkotikaliga. Dom slog ungdomar. Ungdomar som ville uppmärksamma att dom inte har någonstans att bo. Och när ungdomarna tog ett hus, som ändå stått tomt en längre tid, och som ingen, allra minst politikerna, brydde sig om – då blir ungdomarna utdragna och körda i polisbil. Maken till maktmissbruk och svineri från både polis och politikers sida, har jag då aldrig sett förr.

Och de som bär ett stort ansvar, och som var där, Media, skiter ju fullständigt i detta. Dom vill bara ha krigsrubriker och kunna sälja lösnummer. Varför skriva om att tusen personer samlades fredligt, för att protestera mot bostadsbristen, när man kan ljuga och strunta i att ta reda på fakta? Expressen tog ändå priset. Innan dom hunnit skriva om artikeln så fanns det gott om godsaker. ”500 demonstranter enligt rubriken, 600 enligt ingressen, 800 enligt bildtexten. De skriver också om stenkastning, trots att ingen annan tidning rapporterat om det elller nån aktivist skrivit om det på motkraft. De fortsätter sen att skriva att det var fredligt. Hur kan det vara det om det enligt de själva kastats sten? Dessutom felstavningar. Pinsamt Expressen…” Som en användare på socialism.nu skrev.

Media skriver knappt en rad om polisvåldet. Att polisen brukade överdrivet mycket våld mot demonstranter som knappt slogs tillbaka. Man brukar tjata på vänstern om att vi bara slåss på våra demonstrationer, och att det är det media uppmärksammar (senaste exemplet på det här var väl med Stoppa Matchen!-demonstrationen) men den här gången så stod inte vänstern för något våld. Över huvudtaget. Kanske lite våld mot en dörr man bröt upp för att ta sig in i något hus, men inte mer. Riktigt pinsamt (hor)media.

Vad kan vi lära av den här helgen?

Jo, att politiker inte kan ta sitt ansvar och lösa bostadskrisen. Eller arbetsmarknadskrisen. Eller miljökrisen. Eller någon annan kris för den delen. Inte ens kan dom göra rätt för sig själva. Jag minns en ung och dum wot som litade på politiker och tänkte att ”väljer vi rätt personer så får vi rätt politik!” men det kunde man ju bittert få ångra till slut.

Blir man politiker för att man är dum i huvudet, eller blir man dum i huvudet för att man blir politiker?

Vi kan även lära oss att polisen är svin. En läxa vi hela tiden får lära oss på nytt. Man vill ju inte tro att det är såhär, i ett så upplyst, civiliserat land, som Sverige. Att man slår ungdomar som om man fick betalt (det får man ju också iofs…../wot) för det.

Jag vill även rikta allt ”pepp” (jag kom inte på ett annat ord) till de som var nere i Lund, och de Lundabor som slöt upp i protesten. Ni är verkligen en stor bunt hjältar, varenda en av er.

/wot

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Och så fick de ockupera ett par hus, andread0ria skriver Vitt är det nya svart, admin skriver ockupanter på taket, Vidar skriver Film: Victor Marx på möte med Mejan om konstprojekt (O)önskad samhällsutveckling

Annonser

6 Responses to Nöff Nöff

 1. […] TRAMS på AMSNöff NöffNy stjärna på blogghimlenValfusk?Topmøder for folket – ikke for virksomhederne!Antisemiten Rami […]

 2. […] Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver För den som inte bestämt sig …, Cvalda skriver TRAMS på AMS, kamratwot skriver Nöff Nöff […]

 3. Synd där skriver:

  Fysisk handling och egenmäktighet är inte rätt väg att gå längre. Man måste försöka påverka genom demokratisk dialog eller via Internet. Om det sedan visar sig att en majoritet struntar i en mindre parts åsikter, så får man finna sig i det. Alternativt startar man då krig och försöker besegra ett lands arme för att utropa självständighet. Detta är alternativen.

  Ockupationsromantik är helt enkelt passé.

  Det märks på tonen i bloggposten att den syftar till att öka konflikten mellan er och polisen (dom är onda vi är goda-stilen) vilket leder till utanförskap och konflikter. Klaga då inte när ni bråkar och någon bråkar tillbaka.

  Jag tycker att alla ungdomar ska ha rätt till bostad inom 1 timmes restid från valfri stadskärna, och stöder detta. Men jag är emot ineffektiva odemokratiska metoder, hur väl man än har menat egentligen.

  Men ibland vill man ju mest bråka och få utlopp för aggressioner, och då kan man ju göra som ni gör.

 4. Nicklas Eriksson skriver:

  Jag vet, polisens agerande var såvitt jag kunde bedöma fullständigt vedervärdigt och ett rejält övervåld.

  Har bloggat om det själv. Kan vi bli tillräckligt många för att kanske skaka om lite?

 5. […] tidningsläsare, Forever United skriver Samförstånd ger lönesänkningar, Dom Ljuger skriver Nöff Nöff, Lutte des classes skriver […]

 6. noterad skriver:

  Rötägg finns det överallt, även inom poliskåren. Jag vet att det finns våldverkare inom polisen. Men jag vet också att majoriteten är professionella yrkesutövare som tvingas ta skit dagligen för en inte så häftig lön. Jag skulle aldrig någonsin vilja bli polis just på grund av all skit de får ta och får uppleva.
  Det som bekymrar mig är att ungar och ungdomar tycks inbilla sig att polisen är en part, någon man ska tjafsa med och ifrågasätta, någon som bara ”är vuxen ” och kommer och förstör, man inbillar sig att polisen är som ”nattvandrare” i största allmänhet… det är dom inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: