Arbetarna på Lagena i uppror

Det bubblar av ilska bara runt hörnet. På min gamla arbetsplats. På det ställe där mor min fortfarande jobbar. På stället där jag har flera gamla skolkamrater och deras föräldrar. På det stället jag hatat att cykla till och som jag älskat att jobba på. Jag pratar om Lagena. Där man börjat varsla trots Systembolagets rekordsiffror.

Lagena är ett dotterbolag till Systembolaget, och således ett statligt företag. Lagena tar emot alkohol från en mängd olika tillverkare, och skickar vidare till Systembolag, främst, men även grossister och restauranger. När ni dricker Foot Of Africa hemma och påpekar att foten faktiskt ser ut som Afrika, så kan ni ju ha i åtanke att det kommit till ert hem via Lagena. Systembolaget har rapporterat om ökad försäljning, att försäljningen, inte minst nu i kristider, är på topp. Man dricker som aldrig förr och det är bra att folk köper sin alkohol på systemet, tycker jag. Alkohol ska aldrig vara lätt att få tag på, och därför är monopolet jättebra tycker jag.

Trots att Systembolaget skryter om hur bra det går för dom, att försäljningen är på topp och så vidare, så kom ändå varslet till Lagena. Många människor blir nervösa, vem går säker? Vem kommer bli av med jobbet? Jag? Någon jag känner? Oron i kroppen är ett faktum. När man läser om varsel i tidningen så läser man oftast bara massor av siffror ”tre tusen får gå”. Det låter inte som världens deal kan man tycka. Men det är tre tusen liv som fuckas up och i många fall förstörs. Som slås i spillror.

Det som gör det så speciellt med varsel på Lagena, är just för att det inte är logiskt. Varför varslar man på ett företag som det går bra för? Systembolaget går med vinst, alla nöjda, alla glada? Nej. Så enkelt är det inte. Enligt VDn Per Öhagen så gjorde företaget en förlust på 15 miljoner kronor förra året. Hur fan gick det till, om man nu är så effektiva och går med vinst? (Vilket är helt galet i sig, ett statligt företag ska inte drivas i vinstsyfte.. felet ligger ju redan där… /red) Det talade man inte om. Jag tror jag mycket väl vet varför företaget gick med 15 miljoner i förlust. Och det var helt arbetsledningens egna fel. Utan att snacka med arbetarna så satsade man på projekt, utan att ta reda på all nödvändig information, och det blev en total flopp. Att man sedan försöker betala notan för sitt misstag med att varsla sina arbetare, de som genererar profiten, är för mig bara absurt och vidrigt!

Jag fick god kontakt med många på Lagena. Flera har jag träffat sen var mycket liten. Jag har varit på besök med klassen och ätit stora, goda kanelbullar och lyssnat på hur viktigt det är med alkoholmonopol och allt det där. Det blir mycket mer personligt då, allt blir känsligare och viktigare för en.

Konflikten på Volvo är viktig ja, men varslen där kommer ju från att man inte lyckats sälja så många bilar som man ville sälja. (Sen att man har överbetalda jävla jon till chefer som unnar sig flygplan o.s.v påverkar ju inte ….) Det här varslet kom bara ifrån att man varslar för varslets skull.

Men om man tar bort massor av sin personal, hur ska man då täcka upp personalbortfallet? Jo, med inhyrda! Vad är grejen med inhyrda? Dom kostar lika mycket, om inte mer, att anställa. Och dom måste läras upp, för många av dom har ingen erfarenhet av Lagena, andra har jobbat där tidigare som Lagena-personal eller inhyrning. Vad är då så fiffigt med inhyrd personal? Jo, man kan lätt sålla på folk. Om någon är sjuk ”för många dagar”, om någon inte fyller kvoten av kollin i timmen, om någon tjafsar och jiddrar om sin lön – då är det skitlätt att sparka arbetaren och ha kvar de som gör det dom ska (dvs gör det Företaget vill.) Skitlätt och bra för företaget. Skitdåligt för alla andra. Speciellt den fastanställda personalen, som slitit där i tio-tolv år och kanske inte orkar eller känner någon lust att plocka åtta hundra kartoner om dagen, bra! För det ska ni fan inte känna att ni måste heller.

Så Lagena, med Pär Öhagen i spetsens lösning på problemet är att göra sig av med alla fastanställda, för att driva företaget med enbart inhyrda arbetare. Som man kan göra sig av med om dom inte fyller kvoten eller gör det dom ska.

– Företaget har sagt att vi kan rädda några från uppsägning om vi gör eftergifter. Det liknar ett gisslandrama. Vi får köpa folk fria, sa Patrik Olofsson (Ordförande för Lagens fackklubb (som är Handels)), och presenterade några av arbetsgivarens förslag:

• Färre sägs upp om personalen inte tar kompledigt för nationaldagen som infaller en lördag,
• om de jobbar en och en halv timme längre på fredagar,
• om de plockar snabbare

– Svaret på det är nej. Det ger inga garantier om att inte fler varsel läggs, och oavsett eftergifter får 22 gå, säger Patrik Olofsson.

Arbetarna på Lagena höll inte inne med reaktionerna heller:

– Jävligt fult att dribbla med folks liv. Riktigt fult är det alltså.
– Fan, vad är det för jävla pajaser?
– Vad säger Systembolagets styrelse, bryr de sig inte?

Nej. Systembolaget bryr sig inte. Inte nu iallafall. Just nu är en liten konflikt på Lagena bara en fjärt i rymden, som går att nästla sig ur. Profiten och försäljningen i sig är det viktigaste och det är det vi hela tiden ska jobba för.

Men jag känner på mig att arbetarna på Lagena inte nöjer sig med det. Det är ett starkt arbetarkollektiv, en stark gemenskap mellan de som arbetar där. Det gäller inte bara var för sig. Det gäller alla arbetskamrater. Den underbara känslan av gemenskap som man måste uppleva för att förstå. Och när DFSA fått nos om konflikten så kan man ju bara göra tummen upp för detta.

 

Om ni vill vara kvickare än mig med att läsa om konflikten, kolla in Lagerarbetarnas blogg.

Två andra som bloggat om Lagenakrisen är min gode vän Vardagspussel, som länkar till en händelse jag var med om förrförra året, då vi inte ville jobba i en halvtimme för att datorsystemet havererade och arbetsledarnas lösning var att vi skulle göra som ”förr i tiden” och ta ordrarna på papper, vilket är mycket krångligare och tar längre tid. Då väntade vi hellre i en halvtimme. Vi la alltså ner arbetet, mer eller mindre. Det är det närmsta en strejk jag varit med om. hihi.

Bloggen Lutte des classes skriver även den om konflikten, men belyser vilken tur det är att Lagena-arbetarna inte är anslutna till Unionen, ”Tur för de Lagena anställda i alla fall är att de sliper ha Unionen som fackförening. Frågan är ju ifall Unionen är en fackföreningen eller en arbetsgivarorganisation. Unionen försvarade Systembolagets dåliga anställningsvillkor mot SACs kritik. Unionen var stolta över att medlemmar kunde ha 4timmars kontrakt år efter år medan medlemmarna i verkligheten jobbade 40timmar.”

Artiklar som är värda lite läsning: Personalen på Systembolagets lager demonstrerar mot uppsägningar, Systemets lager varslar 33
– använder inhyrd personal
, och så kan ni titta på ABCs nyhetsinslag om Lagena, ”De varslar i onödan”.

Läs andras bloggar om Lagena, systembolaget & varsel.

Från Konfliktportalen.se: Bo Myre skriver Infiltration? Nu får ni väl ge er!, aik-micke skriver 1a Maj -83, andread0ria skriver Den stora Stasi-konspirationen, Anders_S skriver Även en minister har rätt till en åsikt, Krastavac skriver Lagenas lagerarbetare lackar, Björn Nilsson skriver “De automatiska stabilisatorerna”

Annonser

20 Responses to Arbetarna på Lagena i uppror

 1. […] Sätter Obama ner foten?Arbetarna på Lagena i upprorInfiltration? Nu får ni väl ge er!1a Maj -83Passa på innan det är för sent!Den stora […]

 2. Tuss skriver:

  Jag visste väl att det var något skumt med Unionen eftersom de gjorde så mycket reklam för sig! De hyrde ju till och med in Richard Stallman, av någon anledning, till KTH för att hålla föredrag.

 3. […] skriver Hisingens gatugäng, admin skriver Stäng ner Stockholmsprogrammet, kamratwot skriver Arbetarna på Lagena i uppror, Bo Myre skriver Infiltration? Nu får ni väl ge […]

 4. Krastavac skriver:

  Jag är fan fortfarande förbannad

 5. […] känns nära. Inte bara har jag flera vänner som vuxit upp i Jordbro. En av dom har dessutom jobbat på Lagena och han i sin tur har både släkt och vänner som är hotade av varslet. Som tur är är arbetarna […]

 6. […] Från Konfliktportalen.se: acidtrunk skriver Jinge visar rövhålet, Jinge skriver Kvinnomordet i Linköping har paralleller till dubbelmord?, Baskien Information skriver ETA uttalar sig i Gara och nyheter, Anders_S skriver Hisingens gatugäng, admin skriver Stäng ner Stockholmsprogrammet, kamratwot skriver Arbetarna på Lagena i uppror […]

 7. Snatterskan skriver:

  Frågan är om det verkligen är dyrare med inhyrd personal? Jag menar, även om bemanningsföretaget ska ha sin del av kakan, så lär de ju ha bra mycket lägre löner än den fasta personalen.

 8. […] utbildning och bildning under rubriken Som en liten glimt av hur det borde vara, Dom ljuger berättar om striden som arbetarna på Lagena just nu tar, Forever United tar upp hur arbetsköparna utnyttjar […]

 9. Krastavac skriver:

  På mitt jobb så har de från bemanningsföretagen (numera visstidsanställda av ”vårt” företag men till samma lön) högre lön än andra med samma ålder och erfarenhet. Det beror på att facken förhandlat fram högre löner åt bemanningsarbetarna just för att motverka lönedumpning.

  Men trots högre, eller lika, lön (glöm inte att bemanningsföretagen håvar in lite profit också) så tycker många företag det är fett värt pengarna för att kunna göra sig av med ”överflödig” eller bångstyrig personal när som helst utan varsel

 10. […] Konfliktportalen.se: Krastavac Lagenas lagerarbetare , Dom ljuger Arbetarna på Lagena i uppror, Kim Müller Zengakuren Taggad med:Anarkism, Arbetarklass, Medelklassen, Mode, Socialism Inga […]

 11. […] Konfliktportalen.se: Krastavac Augusti till augusti: Anställd, varslad och uppsagd , Dom ljuger Arbetarna på Lagena i uppror, Kim MüllerAktivisternas pressmeddelande – samt soundtrack Taggad med:D&G, Kavaj, Mode, […]

 12. […] SvD1, SvD2 Bloggat: Loke, Cappucino, Revolution, Kim Müller, Annalisa, Forever United, Dom ljuger, Vardagspussel Andra bloggar om: Lagena, […]

 13. […] Läs mer: LOKE, DK, Samira Ariadad, Capuccinosocialist, Forever United, Redundans, Andrea Doria, Vardagspussel, Dom ljuger, […]

 14. […] DK, Samira Ariadad, Capuccinosocialist, Forever United, Redundans, Andrea Doria, Vardagspussel, Dom ljuger, Kim Muller, Dagens Internationalen1, 2, Arbetarinitiativet, Lagerarbetare, Svensson, […]

 15. […] i Västra Hamnen i Den segregerade staden, Även Dom Ljuger tar upp Lagenakampen i ett personligt inlägg, Forever United har varit ute vid blockadlinjen och berättar i Svartfötter och polis, Fragment […]

 16. kamratwot skriver:

  Hör även till att på Lagena (och tendensen finns på flera arbetsplatser) så har man tre-fyra bemanningsföretag som ska slåss om jobbet, förutom att slåss mot den fasta personalen om arbetet så ska man även konkurrera med andra inhyrningsföretag. Och ett effektivt sätt att göra det på är att praktisera lönedumpning. ”Jag jobbar för fem kronor mindre!” säger den ena, ”jag jobbar för halva!” säger den andra. Och så slåss man, mot varandra – om lönen.

  Pissigt.

 17. […] Lagena, som jag tjatat om tidigare, så gjorde man precis såhär. Den ordinarie personalen förväntades plocka 120 kolli (1 kolli = […]

 18. […] SVT Play om Lagena, inslag på Sveriges Radio om bemanningsföretag, Lagena-arbetarnas Vänner och Dom Ljuger om Lagena. […]

 19. […] pratar du om? Jo, läs det här tidigare inlägget. Läs det här och besök den här […]

 20. […] Läs Lagena-arbetarnas egna blogg, Lagena-arbetarnas vänners blogg, mitt tidigare blogginlägg om konflikten. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: