Hellre extremister i Palestina än Kommunister i Israel

Bakgrunden till det här inlägget har sitt ursprung i den här artikeln.

Rubriken som jag använder till det här inlägget kanske verkar dummare än det låter, men jo – så ser det faktiskt ut inom vissa organisationer i Sverige. En fråga vänstern sedan urminnes tider hållt som sitt skötebarn är Palestinafrågan. En fråga som få normala människor kan tycka annorlunda om. Ja, det är förjävligt att dom blir mördade och att omvärlden är så usla på att ta avstånd – och bekämpa den här utrotningen av ett helt folk.

När man är en inbiten vänsteraktivist och gått på sisådår tio tusen femhundra nittotvå Palestina-demonstrationer, så får man ju ständigt höra att ”Israel har gjort det här”, ”Israeliska soldater har dödat såhär många Palestinska barn” och så vidare. Vad man ofta inte tänker på är att det är Israels regering som är ”the bad guys” medan det Israeliska folket får ta smällen av sin regerings rasistiska politik. Vad man inte heller tänker på är att det faktiskt finns organisationer som aktivt bekämpar Ockupationen av Palestina på olika sätt, det finns ett flertal olika vänsterpartier och många socialistiska organisationer – i det land man oftast får höra om hur elaka dom är mot Palestinierna. Fram till 1977 så styrdes Israel uteslutande av vänsterkoalitioner, sen om det var Socialdemokrati-mes-vänstern eller rock-n-roll-and-communism-partier låter jag stå osagt, men det var alltså inte öppet uttalad Liberalism som gällde. Israel hade även en stark fackföreningsrörelse back in the days, men när Likud kom till makten 1977 så började man gå mot en mer marknadsliberal smörja och idag är man ett västland i Mellanöstern. Men Sverige är ett marknadsliberalt land mitt i Europa, men ändå är långt ifrån alla i Sverige liberaler.

Men trots detta så får man höra att Israel är satans hemland och man inte på några som helst villkor får stödja dem. Helst ska man bojkotta Israeliska varor (bojkott av ett helt land är f.ö någonting som aldrig kommer fungera, tror jag) och man ska inte ha med Israel i något avseende att göra – för dom dödar ju faktiskt oskyldiga människor. Under Stoppa Matchen så demonstrerades det mot att Israel skulle spela i Malmö, och demonstrationen gick väl sådär. Man ville ju inte ens stoppa matchen på riktigt – utan satsade på ”folkfest”, dvs tusentals människor som får stå och frysa medan vänstergrupper står och säger samma saker i varenda tal, lyssna på musik och sen gå hem. Matchen kunde spelas trots att de autonoma i ”Det är vi som Bestämmer” körde sitt egna race. Inte så jättemycket att hänga i granen, trots att man minsan skulle STOPPA MATCHEN och gud vet vad man lovade och lovade.

Men ett halvår senare ungefär var det dags för ännu en ny match. Blåvitt skulle möta Hapoel Tel-Aviv FC. Direkt tänkte nog många ”Inga Israeliska lag i Sverige! Här ska protesteras!” men om man bara väntar ett par sekunder, och kollar upp vad Tel-Aviv är för lag, så visar det sig att det är ett uttalat kommunistiskt fotbollslag. Ett lag som är emot ockupationen av Palestina, rasismen i Israel och mot kriget .. och då ska man ändå envisas med att bojkotta? Borde man inte ta sina anti-ockupationsbanderoller och hejja på ett lag som bedriver kamp innanför Israels gräns – mot ockupationen – istället för att sura och vara emot laget av principsak? ”Dom representerar ju Israel” jaha? Men dom är röda och bekämpar ju för fan ockupationen? Vad är problemet i det? Bojkotta de lag som är nationalister och försvarar ockupationen istället, istället för att hacka på ”era egna” ?

Och det är ungefär här ni tänker som jag gjorde ”Anti-imperalism kan ju nästan bli en form av absurd rasism” ja, det kan det verkligen bli. Och inte för att jag är världens största RS-hejjare, men det Parti jag kritiserat i det här inlägget, Kommunistiska Partiet, attackerade RS när RS samlade in pengar till sitt systerparti (dvs ett annat trotskistiskt parti) så attackerade KP och sa att dom samlade in pengar för Israel. Det var ju inte så att pengarna gick till Israeliska statskassan eller till Ockupantkassan, utan till ett rött vänsterparti som är emot ockupationen. Även här visade sig KP’s konstiga syn på anti-imperalismen.

KP försvarar även alla länders rätt till självbestämmande, visst är det rätt och låter rätt okej – men då stödjer dem ju, okritiskt Hamas. Samma Hamas som fick pengar av Israel för att döda kommunister. Det känns som att KP tar mycket för givet, att dom ska vara goda och snälla och så vidare bara för att dom är emot Israel. Men när man börjar kolla vad kakan innehåller för ingredienser så blir den plötsligt ganska motbjudande och ingenting man vill stoppa i sig. Men det fattar inte KP, som har fått sina smaklökar bortopererade och slaffsar i sig den vidriga kakan och inte begriper hur vidrig den egentligen är.

Kort och gott; Hellre extremistiska antikommunister i Palestina – än Kommunistiska partier och organisationer i Israel.

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Kattens ögon – Kattbloggning, Anders_S skriver Dåliga sociala förhållanden bakom ungdomars oro, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Ny bloggmall á la Esbati, eiz skriver Svininfluensan, kimmuller skriver Demonstration mot nedskärningar i den offentliga sektorn

9 Responses to Hellre extremister i Palestina än Kommunister i Israel

 1. Malin skriver:

  Vad var det for systerparti RS samlade in pengar till, om man far fraga?

 2. kamratwot skriver:

  Malin,
  dom heter Maavak Sozialisti. Här kan du läsa om den insamlingen:

  http://proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1725&Itemid=49

 3. Jocke skriver:

  Det här var bland det mest insiktsfulla jag har läst, är varken höger eller vänster men det är skönt att det finns någon med mänskliga värderingar.

 4. Anders_S skriver:

  Tela Aviv Hapoel har som lag inte tagit någon politisk ställning alls. Laget har inget med Hapoels arbetarföreningar att göra längre. Laget har aldrig tagit ställning mot ockupationen av Palestina och har aldrig tagit ställning till nån politik alls. Det är ägt av ett kommersiellt företag och är ett kapitalistiskt företag. Deras fans har i diskussioner uttryckt att all kritik av Israel är antisemitism osv. Sionism är sionism även om det bär arbetarrörelsekläder.

  Läs detta (inklusive kommentarerna):
  http://www.zaramis.nu/blog/2009/07/24/stod-palestina-sportbojkott-av-israel-manifestation/

  http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2009/08/10/darfor-bojkottar-vi-hapoel-tel-aviv-fc/

 5. Uma skriver:

  Tack för ett egentligen självklart inlägg. Både Israel och Palestina skulle må bra av att skyddas från vissa av sina anhängare. Det du beskriver är ett problem med roten i att folk inte har en materiell grundsyn för sina politiska idéer.

 6. kamratwot skriver:

  Anders_S; har du följt diskussionen om det här på soc? Om inte, göre!

 7. […] Från Konfliktportalen.se:Johan Frick skriver Vad märkligt, björnen attackerade!, herman skriver Var finns självförtroendet? Var finns trovärdigheten?, Kaj Raving skriver Recept för jämställd ekonomi, kamratwot skriver Hellre extremister i Palestina än Kommunister i Israel […]

 8. andread0ria skriver:

  ”. Fram till 1977 så styrdes Israel uteslutande av vänsterkoalitioner, sen om det var Socialdemokrati-mes-vänstern eller rock-n-roll-and-communism-partier låter jag stå osagt, men det var alltså inte öppet uttalad Liberalism som gällde. Israel hade även en stark fackföreningsrörelse back in the days, men när Likud kom till makten 1977 så började man gå mot en mer marknadsliberal smörja och idag är man ett västland i Mellanöstern.”

  Men Israel har alltid varit ett västland i Mellanöstern. Jag tycker du har en del poänger, framför allt om KP och naturligtvis om Stoppa Matchen, men ärligt talat: Om man tar det faktum att Israel mellan 1948 och 1977 styrdes av vänsterkoalitioner (och varför ”låta det vara osagt” om de var sossar eller kommunister, klart de var sossar) och tittar på Israels historia från statens utropande, över sexdagarskriget 1967 och den på kriget följande och än i dag pågående ockupationen, framstår det som enbart löjligt att försöka dra någon gräns mellan sossar och liberaler.

  För israeler är det säkert en jävla skillnad. För medlemmarna i det en gång så mäktiga Histadrut alldeles säkert lika bittert som för medlemmarna i brittiska TUC att facket inte spelar samma roll längre.

  Men det var dina sossar som ockuperade Västbanken. Israels sossar är också sionister, och precis som sossarna i Sverige kunde hålla på med tvångssteriliseringar, fångläger för kommunister under kriget, arbetsplatsspioner mot kommunister i facket och till och med ett litet men ambitiöst kärnvapenprogram (fast det aldrig riktigt kom igång), så kan israeliska sossar vara ockupanter och förtryckare.

  Naturligtvis ska det inte finnas några skygglappar för att samarbeta med israeliska kommunister (även om RS och organisationer RS tycker är värt att ge pengar till gärna får dra åt samma helvete), men släpp idén om att Israel någonsing varit OK.

 9. kamratwot skriver:

  Hej andread0ria! Tack för ditt inlägg,

  Självklart har Israel alltid varit ett västinfluerat land, det skapades ju med hjälp av väst (vid krigsslutet alltså) och då följer ju värderingar etc. med såklart, det jag menade var att många inom vänstern ofta kritiserar Israel för att ha varit en rasistisk stat (vilket är sant, det hävdar jag inte någon motsats till) men att man glömmer bort att landet har haft ett vänsterstyre (sen som jag skrev i texten, så kan man ju diskutera vad för slags vänster det var o.s.v) och att landet har en stor vänsterrörelse och inte är ett antipalestinskt land på något sätt, men ofta så låter det ju som det när bl.a KP skriver om Palestinakonflikten. Det är det som inlägget i stort handlar om.

  Jag anser att Israel som stat aldrig gjort rätt, för när det bildades så gick det in och började härja i Gaza, och det har jag aldrig någonsin haft som avsikt att skönmåla, förklara eller försöka ”förstå” – det är en glasklar problematik som aldrig går att acceptera.

  ..men jag menade att vad staten Israel gör, inte representerar vad folket i Israel tycker eller gör, vilket man ofta kan glömma bort.

  Och personligen anser jag att RS är en sekt och att varenda trotskistisk international ska brinna i helvetet. Inlägget var inte ett försvar av RS, snarare en kritik mot KP. Jag drog in RS insamlingen som ett exempel på hur KPs dassiga anti-imperalismen visat sig.

  ..men den åsikten behöver jag nog inte skriva ett inlägg om. 😛

  Sen kan jag inte tillräckligt mycket om Israels politiska historia så jag vågar hävda att deras regering varit sossig eller riktigt socialistisk, så jag lät det stå osagt av den anledningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: