Precis vad ni ville.

Surfade in på DN.se och möts av en högupplöst, ovanligt högupplöst bild för att vara Dagens Nyheter, med en mörk SAAB-skylt och texten om att affären inte blev av, och Saab kommer skrotas. Ett 40årigt svenskt märke går i graven och tusentals blir arbetslösa.

Vi har kört Saab en hel del i min familj, dock inga nyare modeller, mor och far gillade den här (har för mig att det är rätt iaf, vi hade Saab när jag var yngre, och den byttes ut mot morsans ljusblåa Volvo, sin ”ögonsten” som hon kallade den)

Det var dock väntat att Saab inte skulle överleva. Det fattade man ju direkt när Koeingsegg-affären bara var ett ”spel för gallerian”, en affär med ett litet snobbigt troll-företag, som fått vansinne att köpa upp en superstor biltillverkare. Man visste det ju. Lika mycket som vi och de som bor i Trollhättan visste om det – att affären skulle gå åt helvete. Företaget har inte genererat vinst på länge. Och ett företag som inte genererar vinst har inget existensberättigande, i praktiken blir det ju så. Ett företags funktion är ju att skapa pengar och sysselsättning. Det förstnämnda har alla företag fattat och följer slaviskt, men inte det sistnämda. Man vill skapa robotar och arbetskraft, man skiter fullständigt i de som arbetar på företagen, de som generar vinst. Trollhättan är i chocktillstånd och det förstår jag.

Vad jag däremot inte förstår, aldrig kommer förstå och aldrig kommer gå på – är Maud Äcklet Olofssons falska krokodiltårar om att det är synd att Saab gått i graven, Jan Björklunds fina historier om att hans familj är ”stolta saab-ägare sen länge”. I den borgerliga världen så är arbetslöshet i stora mängder något positivt, för människor drivs till att ta vilka skitjobb som helst till vilka skitvillkor som helst, bemanningsbranschen bygger ju till stor del på den här idén, och det är ju precis vad man vill. Regeringen visste sedan länge att Saab var i fara och att tusentals människor var i ekonomisk fara, men man gjorde ingenting. Visst, förstatliga Saab vet jag inte vad jag ska säga om.. då finns det ju isåfall massor av andra företag som borde förstatligas.. det känns mest som man inte ska lita helt ut på att ”pappa staten” fixar biffen. Nu har man åtta tusen människor, eller vad det nu är, som kommer gå arbetslösa – och många har familj och måste försörja dem. Det är ett helvete att leva på a-kassa eller socialbidrag, oavsett hur ”soft” det än låter med tusenlappar i månaden utan att arbeta. Man tar ifrån människor deras frihet och gör dem beroende, och sen tvingar ams en att ta skitarbeten bara för att man inte ska få sin arbetslösersättning indragen.

Det är sorgligt att se hur en (egentligen) ideologi kan förstöra människors liv i en sådan stor omfattning, även här i Sverige. Och inte heller köper man Sossarnas jävla skitsnack om att ”det är regeringens fel dom visste om det här” – man visste om att det gick väldigt dåligt för Saab redan på Göran Perssons tid, och man kunde agera då, skapa balanser och försöka ta fram lösningar på problemet, istället för att vänta tills det är för sent och sen skylla på varandra. Jag hatar fan politiker.

Jag hoppas de som arbetat på Saab eller som underleverantörer ser det här, någon eller några iallafall, och tar åt sig när jag säger att jag lider med er. Det är fan inte roligt att bli arbetslös för att det ekonomiska system man tvingas födas och leva och dö i är så jävla rubbat som marknadsekonomin faktiskt är. Se på Venezuela, där har man förstatligat en hel del och räddar därmed arbeten.

Det här är precis vad borgarna ville – rakt i linje med deras perversa idéer – och precis vad Sossarna och deras polare behöver för att kunna skylla på borgarna inför valet.
Era jävla apor.

Media ett, ”allt kommer gå åt skogen”Bloggen ”På tapeten” om  att Olofsson är slokörad, Odla ditt politikerhat, ”Tyvärr var det här väntat”, GM lägger ner SAAB.

Från Konfliktportalen.se: jesper skriver Äntligen!.., Anders_S skriver En hel planet att bygga om, Jinge skriver Inglasad balkong?, kimmuller skriver Pressmeddelande angående gripandet av personal på danska konsulatet, Bo Myre skriver Nu så – Jeff Luers är fri

Annonser

5 Responses to Precis vad ni ville.

 1. tim skriver:

  Jaha så det är regeringens fel att SAAB har gått i förlust i mer än 15 år tid och att inga köper deras bilar. Facket hade kunnat rädda SAAB dom sitter ju på ett antal miljarder så kan du berätta varför inte facket ställer upp för sina medlemar? Och har du glömt varvkrisen på 70-talet?

 2. kamratwot skriver:

  Tim,

  Precis som jag skriver så är det här självklart en konflikt där alla parter (vänster såväl höger) bara ser en anledning att skylla på varandra och utnyttja den här situationen för en egen vinning. Och självklart kunde facket, de vet ju mer om SAABs läge bättre än politiska parter utanför – kunnat göra någonting. Däremot så ska inte facket syssla med att köpa upp företag och bedriva företagsverksamhet. Det är inte fackets uppgift och syfte. Så att försöka skylla på facket håller inte. Även om facket inte varit slagkraftiga övht i SAAB-affären.

 3. […] Ejnermark skriver Endast socialistisk revolution kan stoppa miljöförstöringen, kamratwot skriver Precis vad ni ville., jesper skriver […]

 4. Benke skriver:

  Har SAAB gått med förlust eller har det inte genererat tillräckligt med vinst till aktieägarna?

 5. kamratwot skriver:

  Antagligen inte genererat tillräckligt med vinst Benke, eftersom SAABs VD-are kunnat ta ut bonusar utan problem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: