Efterfrågan men inget utbud

Bloggens senaste inlägg berörde exakt samma ämne, men jag tänker fortsätta på det.

Ett ständigt närvarande ämne när man diskuterar planerad ekonomi vs. marknadsekonomi är att den planerade ekonomin alltid är en stel koloss som inte kan tillgodose folks behov. I och med vintern tycks marknadsekonomin bevisa sig själv fullständigt oduglig att göra precis det.

För en marknadsekonomi baseras på att tillgodose blott en klass behov: kapitalistklassen. Och det är istället för att tillgodose våra behov, vi som utgör det beryktade ”Vanliga folket”. Målet är alltså att få ihop en så hög profit som möjligt för ett företag. SL och SJ tjänar mer pengar genom att låta det vanliga folket få ett helvete, än genom att ha förberedelse för situationer som dessa. Det är billigare att låta folk frysa i timtal och kanske åka taxi, om de har åtta hundra kronor att lägga ut sådär hipp som happ.

Gissa vilka som förlorar pengar när de inte kommer till jobbet eller skolan. Är det SL eller SJ? Nä. Inte alls. Få människors intresse ställs över en majoritets intresse. Det är kapitalism i sitt esse.

Samtidigt visar det här att kollektivtrafiken och infrastrukturen är något som rör de flesta som befinner sig i Sverige. En infrastruktur som haft vettig kollektivtrafik mål hade absolut inte drabbats lika hårt av det här, i och med en större kapacitet än innan.

Precis som många innan mig påpekat så blir vår resa till och från skola, jobb eller arbetsförmedling en del av arbetsdagen. Istället för att jobba 9 timmar per dag jobbar folk plötsligt 11-12 timmar. Plötsligt finner jag det svårt att motivera att betala för min kollektivtrafik genom avgifter, då jag faktiskt betalar för att kunna jobba eller gå i skolan. Hur skulle det se ut om man var tvungen att betala 20 kr för att komma in på jobbet, och 20 kr för att komma ut?

Från Konfliktportalen.se: Bo Myre skriver Dresden, 13/2 2010: They didn’t come through, Kaj Raving skriver Därför har vi tågkaos, Redaktionen skriver ”SD-topp kritiserad på årsmötet”, Albert Svensson skriver Slussen, kimmuller skriver Mutor i Malmö stad?, andread0ria skriver Ekologiskt hållbara tjänstehjon – nej tack!

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser

2 Responses to Efterfrågan men inget utbud

  1. […] När Europa våldtogs, andread0ria skriver Om det var någon som tvivlade, domljuger skriver Efterfrågan men inget utbud, Bo Myre skriver Dresden, 13/2 2010: They didn’t come through, Kaj Raving skriver Därför har vi […]

  2. komakino skriver:

    word bro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: