Reklam för stadskampvecka

Med start på lördag den 27:e februari arrangeras en stadskampvecka i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det blir säkert en vecka fylld av intressanta föredrag och diskussioner, som utmynnar i nya kontakter mellan folk boendes på olika platser i städerna, och kan ge upphov till att kampen om utrymmet i staden förs upp på dagordningen.

I kapitalismen underordnas vi inte bara i fabrikerna, utan även i samhället av dess allt som oftast väldigt otrevliga makt, med en stad som inte finns för oss som bor där, utan för att möjliggöra högsta möjliga profit. Staden blir alltså en plats där arbete och kapital möts och gör upp om territorium. I Italien och Nordirland (ett av föredragen behandlar just dessa platser) utgjorde dessa platser där stat och kapital inte längre utgjorde den dominerande makten. Detta lär väl kanske inte ske i Sverige imorgon, men poängen är att makten över det fysiska rummet inte är avgjord. Och kampen pågår där, vi måste återta staden.

Exempel på uppflammad stadsdelskamp i Sverige är till exempel det ockuperade Aspuddenbadet, Romano Trajo i Lund och även kampen över hur man kan röra sig i staden – lokaltrafiken, alltså Planka.

Jag tror hur som helst att det blir en väldigt intressant vecka. Programmet för Stockholm finner man här.

Ett tips innan veckan, speciellt om man bor på Röda linjen, är bloggen som heter just Röda linjen.  Den skrivs av boende just där.

Från Konfliktportalen.se: Fredrik Jönsson skriver Klassmotsättningarna ökar oavsett vad liberalerna tycker, Johan Frick skriver Ännu ett fiasko för Nationaldemokraterna, Hans Norebrink skriver När framtiden redan hänt: Två steg bak, ett steg fram, Röda Linjen skriver Stadskampsveckan: Röda Linjen Mot Rasism, 4 mars kl.18:30 i Fittja, Anders_S skriver Utbyggnad av spårbunden trafik är nödvändig, loaderrorready skriver Serbien: När Europa våldtogs

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

One Response to Reklam för stadskampvecka

  1. […] och klassklyftorna, johan skriver Välkomna inte rasistiska partier till skolan, domljuger skriver Reklam för stadskampvecka, Fredrik Jönsson skriver Klassmotsättningarna ökar oavsett vad liberalerna tycker, Johan Frick […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: