Berns och socialdemokratin

Nyligen gick en högt uppsatt socialdemokrat ut och ville kriminalisera SAC:s blockad. Att de (SAC) fullt ut följer lagen verkar han ha missat, vad han tycks vända sig emot är att det sker en rent fysisk konfrontation, som i att faktiskt försöka förändra världen utanför parlamentens ramar genom att dela flygblad och uppehålla en symbolisk blockad. Kritiken från socialdemokratiskt håll tycks alltså främst handla om att man måste vänta på att sossarna, vänstern och hipstergröna miljönissarna ska ta ett beslut.
Men de kommer inte ta detta beslut. Kärnan i problemet är, att politikerna och marknaden med glädje skapat problemen SAC nu tvingas ta tag i. Och politikerna på vänsterkanten är inte intresserade av att lösa detta problem. Samtidigt säger sig åtta av tio (det är 80 %, antagligen nästan en majoritet röstberättigade i Sverige) LO-medlemmar säga sig vara beredda att strejka mot detta. Det är ett oerhört stort hot mot både de som jobbar idag, och på den arbetsmarknad jag deltagit och kommer delta i.

Men när parlamentarikerna inte lyssnar tvingas vi ta saken i egna händer. Berns är varken det första eller sista stället SAC sätter i blockad, men det är ett steg i klasskampen, och det är ett steg som måste skötas – oavsett vad sossar och andra partister tycker.

Samtidigt så finns det en annan tendens i socialdemokratin, en tendens som inte haft makt sen 1800-talet – vänsteroppositionen. Främst koncentrerad lägre ner, men med högre representanter i exempelvis Daniel Suhonen. Denna tendens skrev en debatt i veckans Arbetaren Zenit (som finns på internet här) att de inte alls håller med om vad en viss Ullman har uttryckt. Visserligen är detta väldigt uppskattat, och jag vet att SSU:are och LO-medlemmar stått i blockad med SAC, men de vinner aldrig kampen inom SAP. Det är en kamp som aldrig kan vinnas, och den slöar snarast ner formeringen av en vettig klassrörelse, ett nytt arbetarklassens parti (i den marxistiska meningen, inget jävla trottetjafs). Men, det bör tilläggas åter en gång, är det väldigt uppskattat och de ska ha all heder.

I ett samhälle där majoritets-facken passiviserats, socialdemokratin gått långt åt mitten och arbetsmarknaden mer och mer blir ett virr-varr av osäkra anställningar tvingas folk ta upp vapen som i Sverige inte setts på 20-30 år: klasskampen på marken. Lagena, Berns, soparbetarna; när politikerna inte ens låtsas försöka lösa problemen, måste vi lösa dem själva.

Direkt aktion genom blockad och strejk har aldrig varit aktuellare än nu; låt den socialdemokratiska arbetarrörelsens död öppna upp för en arbetarrörelse som handlar om klasskamp och en samhällsomvandling.

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Individualism som en nödvändig del av socialism, dagspendlaren skriver Dagens länk…, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver De falska liberalerna, >> 907 skriver Historia: När schackklubben ockuperar hus, Johan Frick skriver Världens konstigaste sak, kimmuller skriver Övertidsvägran

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: