Teknologi och klassherravälde

Primitivster är ett satans otyg. Självklart bör de motas i grind med arbetarklassens bästa teoretiska vapen – marxismen (de kan även med fördel käppjagas, om man är mer praktiskt lagd). Primitivismen är en del av en teknologifientlig strömning som ser maskiner som sina främsta fiender; något de delvis har rätt i. Men istället för att se teknologi som något i grunden ondskefullt bör vi se teknologi för vad det faktiskt är: utvecklat av kapitalisterna, som vapen mot arbetarklassen.

I Kapitalet skriver Marx om två olika sätt att tvinga ut mer arbete ur proletärerna: antingen genom att förlänga arbetsdagen, eller genom att intensifiera arbetet. Det är det sistnämnda maskiner och teknologi används till.

Vi kan alltså konstatera att maskiner osv skapas i ett specifikt syfte. Det hindrar däremot inte arbetarklassen från att nyttja dessa nya förutsättningar för att finna nya former av kamp: sabotage, maskning, punktstrejker – allt handlar om förutsättningarna vi har. Alla vapen som borgarklassen har kan vi vända emot dem.

Med den teknologiska utvecklingen följer nya sätt att organisera arbetarklassen och produktionen. För som bekant är arbetarklassen den felande länken i kapitalismen: när vi gör motstånd förlorar kapitalisterna på det. För att bryta detta motstånd införs, som ovan sagt, nya maskiner. Med informationsteknologins utveckling kan man till exempel övervaka arbetarna mycket noggrannare, men samtidigt kan arbetarna smidigt kordinera sin kamp. Det tve-eggade svärdet.

När Lenin tog det löpande bandet till Sovjetunionen fick han kapitalism på köpet (nu kan man diskutera hur pass socialistiskt Sovjet övht var, men det får ni bråka om någon annan gång), eftersom det löpande bandet reglerar arbetarna och inte vice versa. Det av människan skapade behärskar människan. Med dessa maskiner följer vissa sätt att organisera produktionen, och även detta är strikt kapitalistisk organisering.

Självfallet innebär detta att vi rakt av inte kan överta den kapitalistiska produktionsapparaten: den måste omvandlas till en apparat under mänsklighetens kontroll, istället för något som dominerar oss. Istället för att använda robotar i produktionen av bilar för att kunna producera fler bilar kommer vi använda robotarna för att slippa så mycket arbete som möjligt.

Självklart finns det betydligt fler perspektiv på teknologi och maskineri, för att inte tala om immateriellt arbete osv. Men det är viktigt att alltid komma ihåg att vapen även kan vändas mot sina skapare, men att en socialistisk samhällsomvandling även kommer leda till en förändrad funktion hos teknologin.

Om man är intresserad av ämnet kan man börja med att läsa:

Karl Marx – Kapitalet band I (kapitlet om maskiner är fint, men man bör nog läsa hela boken…)
Nick Dyer-Whiteford – Cyber-Marx (om marxismen i informationsåldern, utifrån ett autonomt teoretiskt perspektiv)

Lär finnas tio tusen texter till, men de två ovan nämnda är en schysst introduktion som även en standardsmart svenne (som jag) kan förstå.

Från Konfliktportalen.se: myrobe skriver Manifestation i Solidaritet med de fängslade 14 Anarkisterna i Chile!, vsfstockholm skriver Kom med och bilda Psykologer utan gränser, Anders_S skriver Flera anhållanden i den göteborgska muthärvan, Hans Norebrink skriver Solidarisk lycka, L. O. K. Ejnermark skriver Lena Mellin i farten igen, Lukas Löfling skriver Grön omställning viktigt för Vänstern i Heby

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser

3 Responses to Teknologi och klassherravälde

  1. […] Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Fel med biltrafik rakt igenom sjukhus, domljuger skriver Teknologi och klassherravälde, myrobe skriver Manifestation i Solidaritet med de fängslade 14 Anarkisterna i Chile!, […]

  2. Terje skriver:

    Marx’ Fragmentet om maskiner från Grundrisse är en nyckeltext i sammanhanget. Finns på svenska i Fronesis nr om arbete, tyvärr verkar översättningen inte finnas på nätet, men här är texten på engelska: http://www.nk95.org/marx-fragment_on_machines.pdf

  3. domljuger skriver:

    Ahh, tack så mycket. Har försökt hitta texten på svenska, men antar att engelska får duga 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: