Lögn, förbannad lögn och liberalism

Människans historia är full av människor som håller sig fast vid ett dogmatiskt tankesätt, där världen liksom försvinner ur ens åsyn, och istället ersätts av en förvrängd bild av världen, filtrerad genom en förstörd själ.

När man läser om världens vetenskapliga och sociala utveckling stöter man ofta på roliga små anekdoter; där vetenskapsmän som ifrågasatte att universum kretsade kring jorden, tvingades fly eller göra avbön – för att inte hamna i kyrkans nät, och se sitt liv ändas. Samhället hade nått en gräns för sitt kunnande: antingen gick man bortom det samhälle man bodde i, eller så stannade allting upp: i limbo.

Att vara liberal idag, är ungefär samma sak som att vara en av den katolska kyrkans män på 1500-talet. Mot allt förnuft, all framstegstro och i motsättning till själva verkligheten befinner de sig; uppbackade av etablissemang, kapital och stat, låter de förklara att ojämlikhet är jämlikhet, att alla har samma möjlighet och att framsteg är traditionalism (se exempelvis synen på socialdemokraterna, där välfärdsivrande, solidaritet och jämlikhet är vad den traditionalistiska falangen står för, medan nedskärningar, individualism och klassklyftor är förnyande). Världen är helt enkelt upp och ner.

Problemet med deras verklighetssyn visar sig när de ska analysera den riktiga verkligheten. Förvirringen hos en liberal när klasskampen flammar upp är obetalbar; är det avundsjuka, dålig uppfostran eller bara ett blint, oförklarbart, hat? Individen ses som ett blankt blad, där var människa föds med olika mycket jävlar anamma, där inte familj eller social position avgör vart man kommer i livet, utan någon slags metafysisk, genetisk egenskap: entrepenörsskapet. Att det hela går emot all forskning behöver knappast sägas. Att vara liberal innebär att man inte behöver ta hänsyn till forskning, verklighet eller andra människor.

Allas vår vän Karl Marx kritiserade redan på sin tid folk som utifrån ett nu såg på historien och framtiden; lät använda sig av idag för att förklara då, och förklara vart vi är på väg. Och inte de tendenser som pågår, det som rör sig under ytan – utan den dominerande klassens världsbild svaldes med hull och hår, vi har nått ändstation och detta är den ändstation som mänskligheten alltid strävat efter. En syn på historien, i klass med vilken vulgärläsning av Hegel som helst.

Från Konfliktportalen.se: L. O. K. Ejnermark skriver Dagens bild 11/3-2011 – Meningsfylld meningslös kreativitet, Jöran Fagerlund skriver Sopplunch i Älvrummet om ett fossilfritt Göteborg, Röda Lund skriver Dansk trotskist ny sosseledare?, Johan Frick skriver ”En meningslös tid, exakt en tusendel försent”, Lasse Franck skriver Khadaffi, EU-ledarna och världsfreden, Kaj Raving skriver Många långa högerinlägg – inget politiskt innehåll

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser

One Response to Lögn, förbannad lögn och liberalism

  1. […] >> 907 skriver Den stundande dystopin – Eller det stundande upproret?, domljuger skriver Lögn, förbannad lögn och liberalism, L. O. K. Ejnermark skriver Dagens bild 11/3-2011 – Meningsfylld meningslös kreativitet, Röda […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: